Articole

Scrisoare de iertare pentru Mona.     AZI  24 ianuarie 2016

Imagini pentru desene haioase in creion      Imi pare rau ca ti-am judecat gresit prietenele! Acum o sa  le  judec corect  (: 

 

In urma cu cinci ani, am vizitat-o pe Mona la Amsterdam.  S-a  stabilit acolo cu familia de vreo 15 ani …Credeam  ca revederea o sa fie dulce dar nu prea ne am inteles.. Isi facuse un grup de  trei prietene  enervante,  tot romance, si toata ziua vorbeau  numai si numai despre dragoste,   despre  iubiti,  despre  posibili iubiti. Mi se pareau ciudate rau fetele astea, si vecina ei olandeza, Juul  gandea la fel   era oripilata de ele.   In Olanda,  femeile par preocupate de profesie,  de pacea mondiala si poluare si de… iubiti dar cam in aceiasi masura  moderata…nu sunt  disperate.  

Care era treaba cu prietenele  ei? o posibila ipoteza …  Hai sa pornim de la sursa.  Acum treizeci de ani, in Romania, in general vorbind, nu prea era mare bucurie cand se nastea o fata raportat la extazul  nasterii  unui baiat. Tatal nu se implica de obicei, prea mult in educatia fetei …dadea  un regulament de ordine interioara si supraveghea sa fie reaspectat…. Rare cazurile in cercul meu de prietene , in care tatal sa fi fost  un sfatuitor si un prieten al fiicei lui….Mda.. pe cand in Olanda nu prea  era asa..                                                                                                  Mona si prietenele ei poate ereau dependente de relatiile lor de iubire pentru ca proiectau in ele imaginea tatalui ,  doreau  sa obtina de la iubitul lor- ceea ce nu obtinusera de la tata-dragoste neconditionata ….imposibil bai nene!!! Investeau prea mult in relatia lor de  dragoste, iubitul  devenea   o obsesie  pentru ca  el  era in fapt o plasmuire a dorintei infantile.

 

Scrisore  de iertare pentru Miha.                                                                                                                                                                                   Experiente din copilarie- generatoare de fixatii. Imagini pentru jocuri de carti

Prin clasa a VIII a,  ma imprietenisem bine  cu o fata, Miha. Statea langa Piata Matache, aproape de mine.  Ma duceam  des la ea acasa. Tatal ei era unul  dintre  jucatorii  de poker ,,faimosi” ai cartierului.  In comunism  nu existau  cazinouri, campionatele se desfasurau in sufrageria ei . Jocurile de noroc erau ilegale pe vremea aceea   si  vizitatorii tatalui ei  riscau sa fie arestati . Era mereu o atmosfera tensionata…suspans..in casa de la Matache dar prietenei mele nu i se parea nimic ciudat. Uneori, la campionate, Miha era paznic si asigura paza obiectivului (: . Isi facea rondul  prin   curte si pe  scara blocului .. era foarte circumspecta cu necunoscutii  si multi dintre  vecini  deveneau  posibili securisti.

Intr -un fel era  misto la ea acasa … un film de actiune cu  suspans.Ta-su, nea Mircea  uneori  mai iesea din  ‘‘biroul de lucru ’’ de  ziceai ca a iesit din sala de nasteri. ..transpirat …incordat – se repezea la frigider si bea  lapte. Nevasta –sa,Caty  un fel de Ecaterina Teodoroiu ,  il  intreba daca mai are mult de lucru si daca a castigat sa  Din sufragerie se auzeau vociferarile  pokeristilor si nea Mircea se napustea iar in  ’’ sala de operatii’’. Aaa… am asistat si la un scandal, in care maica- sa alerga cartoforii prin casa…ii disparusera niste bijuterii.

Nu a durtat mult prietenia noastra , caci  Miha era un fel de regina dramei; crea tot felul de conflicte, ma baga mereu in necaz. Ne- am ceratat in  lasa a IX a.

Au  trecut anii, m –am reintalnit din  intamplare ,  dupa  20 de ani cu  fosta mea amica, la o piscina inMamaia.  Miha era o femeie anxioasa … precipitata…vorbea repede ..sacadat…La cel mai mic zgomot sau plescait de apa , se intorcea alarmata si privea spre copii din bazin. Era pregatita pentru o eventuala   nenorocire  cu toate ca ea venise doar cu sotul ..ce ciudat! De fapt nu erea nimic ciudat …uitandu- ma  adanc in ochii ei  albastri am inceput sa  inteleg agitatia ei. Undeva la marginea psicinei,  in eter,  la o masa  sub umbreluta, inconjurat de barbugii  din piata Matache ..nea Mircea isi continua partida interzisa  de poker si Miha il pazea. Stiu ca pare ciudat, ca doar ..na.. tanti Cati ii facea  de ani de zile la noi la biserica,  pomeniile defunctului sot

Un patern   de cognitiv- comportamental structurat   in copilarie e greu de distrus chiar daca stimulului i s-a facut parastasul de sapte ani.

Imi pare rau! draga Miha ca nu te am inteles in clasa aIX a si  te- am parasit!

                                                                                                                                                                                                                          P.S  Te imbratisez                

                                                                                                                                                                                                                                          ,Elapshi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Experiente din copilarie- generatoare de fixatii 

  Factorii declansatori – anxietate

Prin clasa a VIII a,  ma imprietenisem cu o fata, Miha , statea  langa Piata Matache. Erea misto rau la Matache mai gaseai si bisnitari cu guma Turbo …gogosi  cu ciocolata , pe cale de aparitie  pe vremea aia   Ma duceam  des la ea acasa. Tatal ei erea unul  dintre  jucatorii  de poker faimosi ai cartierului. Pe atunci  nu existau  cazinouri, campionatele se desfasurau in sufragerie…ereu in clandestinite…hi hi . Erea mereu o atmosfera tensionata…suspans..in casa de la Matache , pe mine ma atragea…ma simteam pistruiata … Prietenei mele nu i se parea nimic ciudat in atmosfera de tranzit din casa ei….doar in curte si pe  scara blocului  erea foarte circumspecta si toti mosii care  ieseau din ghena erau posibili securisti.   Pe vremea lui Ceausila ereau interzise  jocurile de noroc.Miha era partizanca  scarii.

Era misto la ea acasa …plus ca avea tot felul  de dulciri  de import ..Ta-su uneori  mai iesea din  ‘‘biroul de lucru ’’ de  ziceai ca a iesit din sala de nasteri. ..transpirat …incordat – se repezea la frigider si bea niste lapte. Nevasta –sa,Caty  un fel de Ecaterina Teodoroiu ,  il  intreba daca mai are mult de lucru…Din sufragerie se auzeau vociferarile  pokeristilor si nea Mircea se napustea iar in  ’’ sala de operatii’’.Aaa… a m asistat si la un scandal, in care maica- sa alerga cartoforii prin casa…ii disparusera niste bijuterii.  Nu a durtat mult prietenia noastra , caci  Miha era un fel de regina dramei; crea tot felul de conflicte, ma baga mereu in necaz..

Au  trecut anii, m –am reintalnit dupa  20 de ani cu amica mea din intamplare la o piscina de fite ..Acum, eu na.. ca psihologu –cucu  am inceput  sa o inteleg …Miha era tot anxioasa … precipitata…vorbea repede ..sacadat…La cel mai mic chitait dinspre piscina, se intorcea alarmata .. dar venise singura !ce ciudat!                ..De fapt nu erea nimic ciudat …uitandu- ma prin ochii ei am inteles.. ca undeva.. la marginea psicinei, pitit printe boscheti ..Nea Mircea isi continua partida interzisa                    de poker si Miha il pazea . Stiu ca pare ciudat, ca doar ..na.. tanti Cati ii facea  de ani de zile la noi la biserica,  pomeniile defunctului sot  .

Un patern   de cognitiv- comportamental structurat   in copilarie e greu de distrus chiar daca stimulului i s-a facut parastasul de sapte ani

BIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

asertivitatea este departe de tupeu

poze haioase poze haioase poze haioase

 

Daca intri in terapie, si intelegi pana la urma ca suferința ta ..a avut   un înțeles ..daca iti dai seama ca viata ta are o poveste ..un scop..chiar si un fular  ..atunci …psihologul  si a facut treaba .

Fotografia postată de Ela Babo.

 

E adevarat noi toata viata cântărim ..judecam .E greu de înțeles omul si faptele lui ..știința care il studiază nu e o știința exactă.

In chimie intr o eprubeta sterila mereu din combinația exactă a doua substanțe va ieși același component…H2O + NaCl= Apa Sarata

in psihologie … 1+1 nu fac neaparat 2  ….viata nu e o știința exactă ..zic eu …

Fotografia postată de Ela Babo.

Nomofobia, noua BOALĂ care afectează posesorii de TELEFOANE mobile

Autor: Silvana Chiujdea | vineri, 01 august 2014 | 0 Comentarii | 1057 Vizualizari

“Nomophobia”, o fobie ce a fost denumită după prescurtarea de la no-mobile, este o afecţiune care, potrivit psihologilor, afectează tot mai mulți tineri care devin dependenţi afectiv de telefoanele mobile.

Cei care suferă de această boală intră în sevraj când rămân fără smartphone, fiind pur şi simplu cuprinşi de panică sau disperare. În plus oamenii cu nomofobie nu se pot concentra la job, nu sunt atenţi când poară o conversaţie şi îşi verifică febril telefoanele pentru a vedea dacă au vreo notificare, relatează Business Insider.

Unii sunt convinşi că le sună telefonul atunci când de fapt nu sună, suferind de aşa numitul sindrom de vibrație, un simtom despre care cercetatorii spun ar putea fi un semn de dependenţă de tehnologie foarte grav.

Potrivit Pew Research Center, 90% dintre americani au un telefon mobil, iar  58% dintre ei dețin un smartphone.

Unul din experţii clinicii de Psihiatrie de la Universitatea din Connecticut, Dr. David Greenfield, a explicat că atașamentul tinerilor pentru smartphone-ul este similar cu alte dependențe, în sensul că implică o dereglare de dopamină. Dopamina este un neurotransmitator care reglează funcţia de recompensă a creierului, adică catalizatorul ce îi motivează pe oameni să facă lucruri pentru care aşteaptă o răsplată.

De altfel doctorul Greenfield a fondat şi un centru destinat “toxicomanilor” de Internet și Tehnologie pentru a ajuta persoanele care devin sclavele tehnologiei să îşi găsească un echilibru.

“De fiecare dată când obține vede o notificare pe mobil, se înregistrează o creștere a dopamină”, a precizat medicul, care a adăugat ne aşteptăm să găsim un mesaj de la o persoană dragă, un mail interesant.

“Nu știi ce mesaj prieşti şi nici când îl primeşti, ceea ce obligă creierul să rămană în alertă”, a subliniat Greenfield.

Un sondaj american realizat, în toamna lui 2013, arată că 63% din respondenţi îşi verifică telefonul mobil pentru mesaje sau apeluri o dată pe oră, în timp ce 9% au spus că îş controlează telefonul la fiecare cinci minute.

Citeste mai mult: http://www.evz.ro/nomofobia-noua-boala-care-afecteaza-posesorii-de-telefoane-mobile.html

 

psiholog bucuresti

50 comments

 1. Like says:

  Auto Like, autoliker, Autoliker, Photo Liker, Autolike International, Autolike, Working Auto Liker, auto liker, Status Liker, auto like, Autoliker, Increase Likes, autolike, Status Auto Liker, Auto Liker, Photo Auto Liker, ZFN Liker

 2. Pingback: My Homepage
 3. Pingback: wire qwest
 4. Pingback: hockey trophies
 5. Pingback: navigate here
 6. Pingback: MMORPG news
 7. Pingback: 918kiss
 8. Pingback: Cannabidiol
 9. Pingback: link vao 12bet
 10. Pingback: situs mejaqq
 11. Pingback: corn hole game
 12. Pingback: link 188bet
 13. Pingback: www.w88club.com
 14. Pingback: w88hcm
 15. Pingback: www.rubyqq1.site
 16. Pingback: w88 sport
 17. Pingback: Las Vegas SEO
 18. Pingback: unblocked games
 19. Pingback: Las Vegas SEO
 20. Pingback: Harrisburg SEO
 21. Pingback: Free Bets
 22. Pingback: NYC
 23. Pingback: SEO Las Vegas
 24. Pingback: w88

Leave a Reply