Invitație la autocunoaștere

Pentru că vrei să devii un om relaxat, împăcat cu tine însuţi şi mult mai profund în gândire. În cursul ședințelor de terapie aud des întrebarea : „Unde găsești fericirea?“. În nici un caz nu o găsești pe raft, la magazin și nici nu vine disperată să îți bată la ușă.

Fericirea ți-o creezi singur!

O prepari încet, încet, la foc mic ca și pe magiunul de prune și negreșit o servești zilnic cu lingurița. Din rețeta magiunului nu trebuie să lipsească: bucățele de plăceri zilnice, hobby-urile tale, sportul, prietenii. Din fire nu sunt utopică, știu că majoritatea suntem toată ziua la job. Suntem stresați. Avem rate la bănci. Nici nu mai avem timp să fim fericiți. De unde atâta zen?!

Știu că este greu să-ţi descoperi sursa neputinţei tale, să te desparţi de pattern-urile comportamentale venite tocmai de la moşi strămoşii tăi. Mai știu că este greu să descifrezi conflictele tale intra-psihice. Este greu, dar îţi va fi de mare folos, pentru că de aici porneşte sursa stării tale de bine pe viaţă!

Asumarea este pe persoană fizică

„Legea responsabilităţii. Suntem pe deplin responsabili de ceea ce suntem, ceea ce avem, ceea ce devenim şi tot ceea ce reuşim.“

Peter Arnold

Mulţi dintre cei veniţi la terapie renunţă pe drum … lupta cu ei înşişi a fost prea dureroasă. Dar, eu cred că niciodată nu e prea târziu să te maturizezi!

Proliferarea gândirii magice şi a credinţelor iraţionale în societatea noastră, de tip energii, simboluri, shamanism, telepatie, reîncarnare, ne infantilizează, ne face să credem că totul vine din exterior.

Industria farmaceutică duce o politică agresivă, pentru a dovedi consumatorilor că majoritatea tulburărilor mentale sunt cauzate doar de dezechilibre chimice la nivelul creierului. Dacă aceste probleme sunt tratate exclusiv prin medicaţie, oamenii nu mai sunt responsabilizaţi vis-a-vis de acţiunile lor. Îşi ignoră propriile gânduri şi emoţii.

Confruntarea cu aspectele tale este o chestiune ce ține de asumare personală. Dacă vrei să devii creatorul fericirii tale, atunci autocunoștere e singura cale.

Articol publicat în Ziarul Adevărul, sub titlul „Borcanul cu fericire“ – Explicaţiile unui psihoterapeut despre reţeta fericirii. 26 aprilie 2016.